• Voor 17:00 uur besteld, morgen in huis.
  • Gratis bezorgen.
  • Het lifestyle merk voor jou!
085-7737888 info@lanomi.com

LANOMI Blogt: Wat straal je uit op de werkvloer?


 

Wat wil je uitstralen op de werkvloer en hoe helpen kleuren je hierbij? LANOMI helpt je graag op weg!

Kleuren zijn uiteraard erg belangrijk in een outfit. De manier waarop je kleur in je kleding gebruikt zijn bepalend voor jouw uitstraling op de werkvloer en tijdens andere zakelijke en sociale gelegenheden.  

Uiteraard hangt het sterk van je werkomgeving en functie af wat je wil uitstralen, wat is toegestaan en soms zelfs vereist is. Toch geldt voor iedereen: een dag goed gekleed en verzorgd naar het werk gaan is een dag met meer zelfvertrouwen en een professionelere uitstraling!  

Denk bijvoorbeeld aan een dag waarbij jij een belangrijk gesprek moet aangaan met een klant waarmee je in een conflict bent beland met als doel dat jouw oplossing door alle betrokken partijen wordt geaccepteerd. Kies je dan eerder voor een groene, een blauwe of een zwarte outfit? Of kan rood toch geen kwaad? En een presentatie over de nieuwe organisatiestructuur doe je wellicht liever in je donkerblauwe jurk, terwijl je die dag daarvoor in een knalroze jurk een presentatie hebt gegeven over jouw passies, ambities en je persoonlijke drijfveren.  

We zijn ons vaak niet bewust welk signaal we afgeven met de kleuren in onze kleding. Natuurlijk vinden we de kleuren die we uitkiezen voor onze eigen garderobe gewoon heel mooi, maar vaak is het ook belangrijk om te weten wat kleuren voor betekenis hebben.  

Hieronder volgt daarom een overzicht van de meest voorkomende kleuren. Met deze kennis, zowel de positieve als negatieve uitleg en betekenissen van kleuren, ben je beter in staat om zo de meest geschikte kleuren voor jezelf uit te kiezen.

Blauw 

Een blauwe kleur is de meest gedragen kleur op de werkvloer. Deze kleur staat namelijk voor waarheid, helderheid, status, eeuwigheid en kalmte. Er zijn ontzettend veel verschillende tinten blauw. En toch…ook al zijn het blauwtinten …de uitstraling en betekenis kunnen wel ver uit elkaar liggen.

Lichtblauw

Straalt kalmte, rust, acceptatie en tolerantie uit. Daarnaast geldt voor deze kleur ook een tactische, betrouwbare en aandachtige uitstraling. Negatieve associaties: teruggetrokken, controlerend en gewoontes aanhoudend.

Donkerblauw

Dit is de meest chique van alle blauwtinten. Het staat voor efficiency, principes, verantwoordelijkheid en kalmte evenals verfijning, standvastigheid, doorzettingsvermogen en trouw. Negatieve associaties: berekenend, overheersend en koppig.

Turquoise

Staat voor creativiteit, communicatie, spontaniteit en inzicht. Negatieve associaties: impulsiviteit, onbetrouwbaarheid en besluiteloosheid.

Rood

Als je rood draagt, ben je niet bang om op te vallen. Deze kleur straalt in haar algemeenheid activiteit, alertheid en natuurlijk passie uit. Ook zegt het dat een sterke wil, vasthoudendheid  en uithoudingsvermogen aanwezig zijn.

Felrood

Felrood is natuurlijk de kleur van de liefde, warmte en passie maar ook van energie en beweging. Rood is een krachtige kleur voor mensen met een avontuurlijke, moedige en strijdlustige instelling. Negatieve associaties zijn: aggresieviteit, eisen stellen, ongeduldig, koppig en dominant.

Donkerrood

Deze donkerdere tint oogt vaak klassiek, elegant, rijkdom, geschoold, subtiel, smaakvol en tevreden. Negatieve associaties: afhankelijk van luxe, verwend en negatief.  

 

Roze 

Roze is van traditie een vrouwelijke kleur die staat voor zachtaardigheid, schoonheid, trouw, blijdschap en humor.

Zachtroze

Deze rozetint staat voor charme, zachtheid en liefelijkheid, troostend, aantrekkelijk, voorzichtig en begripvol zijn. De negatieve associatie: kinderachtig, onzeker en aanhankelijk.

Hardroze of fuchsia

Deze fellere en hardere tinten associëren met zekerheid, levendigheid, sensualiteit, flexibiliteit, overtuigingskracht en directheid. Negatieve associaties: overheersend en ongeduldig zijn.  

.

Paars 

Paars is een kleur waar je vele kanten mee op kan, het kan staan voor decadentie, mysterieus, en wordt daarnaast ook als een Koninklijke en ingetogen kleur gezien die kan staan voor gezag.      

Lila

Spiritualiteit, verfijndheid, vriendelijkheid, gevoeligheid, toegewijd. Negatieve associaties: een fragiele, zwakke of dromerige persoonlijkheid.

Magenta

Intens, gepassioneerd, out-of-the-box en meer dan gemiddeld in staat om te verbinden. Negatieve associaties: zweverig en niet realistisch. 

Donkerpaars

Straalt Royalty, luxe, originaliteit, ervaring, mysterie, elegantie en smaak uit. Negatief staat het voor: excentrisme, arrogantie, dogmatisme en drama.

                                                                                   

GROEN

Deze kleur staat voor vruchtbaarheid, vrede, duurzaamheid, jeugdigheid, welvaart en autonomie.  

Groen werkt vaak kalmerend en staat voor betrouwbaarheid. Daarnaast staan deze tint groen voor eerlijkheid, sympathie, diplomatie en tact. De negatieve associaties zijn: jaloezie en controle.

 

Olijfgroen

Deze groentint staat voor discretie, goedwillendheid, moraal, leiderschap, wijsheid en creativiteit.Negatieve associaties: ontrouw, terggetrokkendheid, bitterheid.  

                                                                                      

BRUIN

Staat voor natuurlijk, effectief, stabiel, betrouwbaar, sociaal, neutraal en praktisch. Bruin is naast dat het een herfstkleur is een kleur die staat voor geborgenheid, stabiliteit en degelijkheid.
Negatief: saai, bezitterig en een gesloten geest. 

Grijs

Deze neutrale kleur straalt precisie, discipline, educatie, diplomatiek en georganiseerdheid uit He is een kleur die kan staan voor wijsheid en luxe maar ook voor ouderdom en geborgenheid, soms wordt grijs ook gezien als saai.  Negatief betekent het: onpersoonlijk, onverbonden en emotioneel afstandelijk.  

Zwart

Deze kleur is eigenlijk geen kleur. Toch wordt het heel veel gedragen op de werkvloer en op allerlei andere sociale en zakelijke gelegenheden. De praktische factor, namelijk dat zwart als donkerste van alle kleuren beter "camoufleert" dan andere kleuren is één van de belangrijkste factoren hiervan. Daarnaast kan zwart het makkelijkst worden gecombineerd met andere kleuren en accesoires. 

Zwart wordt geassocieerd met discretie, voorzichtigheid, discipline, objectiviteit, zelfbeheersing, elegantie en mysterie. Negatieve associaties zijn: onbeduidend, onbuigzaam, koppigheid en onpersoonlijkheid.

WIT 

Eigenlijk mag wit ook niet meetellen als kleur maar deze kleur staat voor schoonheid, reinheid,  koelheid maar ook betrouwbaarheid en oprechtheid. Daarbij staat traditioneel wit ook voor puurheid en onschuld, tact, sympathie maar ook perfectionisme, nieuwsgierigheid, moraal en openheid. Het wordt ook met steriliteit en hygiëne in verband gebracht, daarom hebben verplegers, dokters ed witte werk kleding aan. Negatief: superioriteit, ontoegankelijkheid en overgevoeligheid.